https://mobirise.com/

La Casa Orizzonte,

Bed & Biking is gevestigd in Terontola, Toscane, Italië.

La Casa Orizzonte

La Casa

Het huis ligt midden in het dorpje aan de SR 71, de Via Cassia. Deze weg maakt onderdeel uit van een van de eerste Romeinse wegen. Met zijn oorspronkelijke breedte van 3 meter was het een snelle verbinding tussen Rome, Siena en Florence. Dan loopt de weg door naar Lucca waar ze aansluit op de Via Aurelia.

Alle wegen leiden naar Rome

De Via Cassia heeft in haar vele eeuwen van bestaan al heel wat voorbij zien komen. Natuurlijk de legers van de verschillende Romeinse keizers, maar ook de Vandalen die vanuit het woeste Noorden, Rome bedreigden. Ook voor de handel waren deze wegen van groot belang. Er zijn heel wat handelswaren via de Via Cassia naar Rome vervoerd. 

Alle wegen leiden naar Rome
La Casa Orizzonte oud

De plek om een huis te bouwen

Dat moet de familie Roberti gedacht hebben, toen ze in 1898 een stukje grond kochten in Terontola. Groot genoeg om er een moestuintje te beginnen en een mooi koel Toscaans huis te bouwen. Het zou een echt familiehuis worden. Zo’n huis waar drie generaties tegelijk, wonen. Daar was en is het groot genoeg voor.

Vanaf 1898 heeft het huis veel meegemaakt. Er werden kinderen en kleinkinderen geboren, bruiloften gevierd en familieleden herdacht. Het huis was comfortabel, de grond vruchtbaar en het klimaat zacht. Het leven was er goed, maar dat kon niet altijd zo blijven.

La Casa Orizzonte oud
La Casa Orizzonte oudAan het einde van 1944 rukten de geallieerde legers op naar het Noorden van Italië. Rome was inmiddels vrij, maar Toscane en Terontola nog niet. Vooral het glooiende landschap van de Apennijnen maakten het de legers moeilijk om snel door te stoten. De felle strijd heeft zijn sporen in het landschap, het dorp en op Casa Orizzonte achter gelaten. 

Casa Orizzonte werd verschillende keren geraakt en een deel van de achtergevel werd weggeschoten. Gelukkig is daarbij niemand gewond geraakt en na de bevrijding is de gevel hersteld en het pand vergroot. In 2014 kreeg het zijn huidige bestemming en zijn alle ruimtes gerenoveerd. Waar vroeger 3 gezinnen woonden, zijn nu 4 kamers ingericht voor een heerlijk verblijf in het mooie Toscane.